ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Η ΠΟΛΙΑΝΑ προσφέρει εργαστήρια αγιογραφίας, ξυλογλυπτικής για ενήλικες και δημιουργικής γραφής για παιδιά. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται σε 2ωρα εβδομαδιαία μαθήματα και ο κύκλος τους ολοκληρώνεται σε διάστημα 2-3 μηνών, ανάλογα το εργαστήρι. Το αποτέλεσμα είναι ο μαθητής να αποκομίσει μια δική του δημιουργία.
Το εργαστήρι αγιογραφίας διδάσκεται από αγιογράφο ειδικευμένη στη Μακεδονική τεχνική, όπου η εικόνα σχεδιάζεται και χρωματίζεται σε στρώματα πάνω σε καμβά. Συγκριτικά με τη Βυζαντινή τεχνική που γίνεται πάνω σε ξύλο, η Μακεδονική είναι λιγότερο αυστηρή, πράγμα που σημαίνει ότι η εικόνα ζωγραφίζεται με πιο ελεύθερο τρόπο με υλικό που είναι πιο διαθέσιμο. Ως αποτέλεσμα έχουμε έναν πίνακα έτοιμο για κορνίζα. Το εργαστήρι απευθύνεται σε άτομα άνω των 16 ετών. 
Η ξυλογλυπτική αποτελεί μια βαθιά ζωντανή παράδοση στη Λέσβο και ο εκπαιδευτής του εργαστηρίου ανήκει σε μια οικογένεια που φημίζεται για την αφοσίωσή της στη λεγόμενη τέχνη. Το εργαστήρι ξυλογλυπτικής απευθύνεται σε άτομα που έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με την ξυλογλυπτική, όπου θα διδαχθούν την ιστορία και τις τεχνικές της. Αρχικά οι εκπαιδευόμενοι θα εξοικειωθούν με τη χρήση των εργαλείων, επιτρέποντάς τους έτσι να δοκιμάσουν τη γλυπτική σε διάφορα είδη ξύλου. Το εργαστήρι προσφέρει στο μαθητή την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα δικό του κομμάτι τέχνης, όχι μόνο διακοσμητικό αλλά εξίσου πρακτικό, όπως μια κορνίζα για καθρέφτη ή ένα ξύλινο κουτί. Τα μαθήματα απευθύνονται σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών. 
Το εργαστήρι γραφής και αφήγησης παραμυθιού απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας άνω των 8 ετών . Πρόκειται για μια εκπαιδευτική διαδικασία που στόχος της είναι η έκφραση και η αυτοεκτίμηση του ατόμου μέσα από διαδραστικές ασκήσεις. Οι μαθητές θα γράψουν, θα εικονογραφήσουν και θα θα αφηγηθούν το δικό τους μοναδικό παραμύθι.